Rozmarīns

rozmarins Rozmarīns – garšaugs ar adatveidīgām lapām. No rozmarīna lapām un ziedošiem zariem iegūst ēterisko eļļu – rozmarīneļļu. Rozmarīnam ir spēcīga kampara smarža un viegli rūgtena priežu skujām līdzīga garša. Rozmarīna ēteriskās eļļas ierosina apetīti. Svaigā vai kaltētā veidā to liek pie salātiem, zivīm un putnu gaļas ēdieniem Intensīvās smaržas dēļ rozmarīns lietojams mazās devās – aptuveni 1 tējkarote uz 1 kg ēdiena, turklāt tas pievienojams ēdienam tikai gatavošanas beigās. Šī garšviela bagātina ēdienus, zivis, dārzeņus, medījumus, ātrās uzkodas, mīklu. Rozmarīnu lieto kopā ar pētersīļiem, bet nekad kopā ar lauru lapām. Žāvētas lapas labi noder tējai un limonādei.