Piparmētra

piparmetra

Garšaugs, kas satur līdz 2,5% ēteriskās eļļas (tajā ietilpst mentols, pinēns, mentofurāns, miecvielas, flavonoīdus u. c.). Augam ir dezinficējošas īpašības. Tautas medicīnā piparmētru tēju lieto pret sirds mazspēju, klepu, kā arī mutes dobuma dezinfekcijai, nervozitātes mazināšanai, sviedrēšanai. Kulinārijā izmanto savvaļas vai kultivēto augu jaunās lapas, dzinumus svaigā vai kaltētā veidā. Piparmētras lieto kokteiļu, kvasu, tējas gatavošanai, kā piedevu salātiem, dārzeņu, gaļas, zivju un saldiem ēdieniem. Īpatnēju garšu piparmētras piedod putraimu desām un dažādām mērcēm. Piparmētras ir izmantojamas arī dekorēšanai. Latvijā izsenis ir iecienīta piparmētru tēja.