Baziliks

 

baziliks Baziliks ir ļoti aromātisks augs ar rūgtenu garšu. Tā smarža atgādina neļķu vai muskatriekstu smaržu. Tiek izmantotas svaigas vai kaltētas lapas. Ļoti lielu popularitāti Latvijā baziliks ir ieguvis tieši pēdējā laikā. Baziliks satur 1,5% ēterisko eļļu, 6% miecvielu, glikozīdus un saponīnus. Bazilika ēteriskajām eļļām piemīt baktericīda iedarbība. Tautas medicīnā baziliku lieto pret vēdera uzpūšanos, urīnpūšļa iekaisumu, kā arī brūču skalošanai. To pievieno arī zāļu vannām. Šim garšaugam uzturā ir ļoti plašs izmantojuma spektrs. To pievieno dārzeņu ēdieniem, svaigiem salātiem, makaronu ēdieniem, pie zupām, mērcēm, picu un olu ēdienu gatavošanā, kā arī gurķu un kabaču marinādei. Ar svaigām lapām dekorē ēdienus un aromatizē etiķi. Baziliks ļoti populārs ir itāliešu virtuvē. Baziliks ir pamatgaršviela Dienvideiropas, Indijas, Amerikas Savienoto Valstu virtuvē.